dissabte, 3 de setembre del 2011

Veritats, mentires i absurditats (III)

Sobre veritats, mentires i absurditats en el mon de l'economia, vaig a dir unes quantes coses que pràcticament tots sabem, sols que, potser, no ens hem adonat. O be, que el fort soroll dels mitjans de comunicació ens ha fet arraconar al més allunyat del nostre enteniment.


ABSURDITATS

SENT EL DÈFICIT UNA FICCIÓ (*) i LA DESOCUPACIÓ UNA REALITAT (*),”

Proposar mesures que pretenen pal·liar el dèficit sense tenir en compte si les esmentades mesures augmenten la desocupació.

*) http://economeries.blogspot.com/2011/08/veritats-mentires-i-absurditats-i.html


TOTS HEM D'ESFORÇAR-NOS PER EIXIR DE LA CRISI”

Quin és el tipus d'esforç que es demana als desocupats? Conformar-se en continuar creuats de braços? Esforçar-se consisteix en no fer res?


PER AQUEST PROBLEMA NO HI HA MÉS QUE UNA SOLUCIÓ ...”

Definició de l'Economia: “És la ciència que estudia l'aplicació òptima dels recursos escassos susceptibles d'ús alternatiu”.

Tots els problemes econòmics tenen al menys dues solucions oposades, i a més, tota la gamma que va des de l'una fins l'altra. En la difosa i afortunada paràbola de Samuelson, premi Nobel d'Economia de 1970, “un país, que només pot produir canons o mantega, pot dedicar-se exclusivament a la producció de canons, o també produir només mantega, o optar per una barreja d'ambdós coses”.

No pertanyen al món de l'Economia els recursos que no són escassos, els que només tenen una aplicació i els problemes que sols admeten una solució.


NO POSAR LA DESOCUPACIÓ AL NUCLI CENTRAL DELS DEBATS I PREOCUPACIONS”

- Quan és el problema econòmic real més greu, amb molta diferència.

- Quan és la solució de molts dels altres problemes, perquè:

- més ocupació = més PIB = més ingressos = menys dèficit

- millora dels comptes de la Sanitat i de les pensions

- més recursos per a millorar l'Educació.

- etc.